Het wereldwijde netwerk van YMCA’s organiseert regelmatig uitwisselingen, trainingen en internationale projecten. YMCA Nederland is hierin aangesloten als mede-organisator, partner of deelnemende organisatie.

Als je alleen of met een groep meegaat met een training of project met YMCA Nederland zijn de kosten grotendeels gedekt. In sommige gevallen hoef je alleen (een deel van) je vliegticket of reiskosten te betalen. De financiering komt uit het Erasmus+-fonds of subsidies van YMCA Europa en de World Alliance of YMCA’s.

 

Trainingen

Persoonlijk leiderschap, communicatievaardigheden of kennis over het leiden van een zomerkamp; een kleine greep uit de skills die je kunt leren op een internationale training. Het volgen van deze meerdaagse workshops in een ander land heeft als voordeel dat je ze in een internationale context ziet, andere culturen ontmoet en een stukje van de wereld ziet. Een internationale training duurt 3 tot 7 dagen en je gaat er meestal alleen of met 1-3 andere Nederlandse deelnemers heen.

Naast de korte trainingen, is er ook een langer trainingstraject dat wordt georganiseerd vanuit de wereldbond. Om hier aan deel te nemen moet je geselecteerd worden door YMCA Nederland. Momenteel volgt Matthias Ouwejan deze training, meer weten hierover? Kijk op de Change Agent pagina.

 

Uitwisselingen

In een internationale uitwisseling staat het leren van elkaar centraal. De deelnemers uit verschillende landen wisselen vaardigheden en kennis uit, bijvoorbeeld over digitale communicatie, fotografie of het opzetten van een YMCA-club. Interculturele communicatie is iets wat je hierdoor leert. Een uitwisseling duurt 2 tot 10 dagen en je gaat er meestal met een groep van Nederlandse deelnemers heen (3-10 personen).

 

Local-2-local

Wil je liever met je YMCA-club op een uitwisseling? Met een local-2-local-samenwerking ga je een langdurig partnerschap aan met een andere lokale YMCA in het buitenland. Je bedenkt samen wat je de komende jaren samen wil doen, bijvoorbeeld samen op kamp, uitwisselingen met bepaalde leeftijdsgroepen of bijeenkomsten met vrijwilligers/jeugdwerkers. Kinderen en jongeren maken hiermee internationale vriendschappen voor het leven!