2017

Lapland & de Lofoten

Ongerepte natuur, veel zon, enkele verfrissende regenbuitjes, geen mobiel bereik, rendieren, Stockholm, 18 uur in een nachttrein, afgelegen stranden, 250 km boven de poolcirkel, ruige bergtoppen, rivieroversteken, wildkamperen, 24 uur per dag licht…zomaar een aantal ingrediënten van de rondreis die een groep van 11 deelnemers en 3 stafleden door Zweeds Lapland en de eilandengroep Lofoten in Noorwegen in augustus 2017 hebben gemaakt. Met eigen tenten en kampeergerei hebben zij met het openbaar vervoer een reis gemaakt door deze 2 prachtige gebieden.

De reis begon in Stockholm, waarna we met de nachttrein in 18 uur naar Abisko reisden, in het uiterste noorden van Zweden. Een aantal meerdaagse wandeltochten met wildkamperen waren onderdeel van de reis, net als een gave boottocht langs de kust van de Lofoten. Hier zijn we vlak langs de beroemde ‘maalstroom’ gevaren. Cultuur hebben we kunnen snuiven in Narvik, Svolvaer en het meest westelijke dorpje van de Lofoten, Å.

Met een veerboot werd de oversteek gemaakt naar het Noorse vasteland, waar de reis werd afgesloten in Bodø. Na 13 nachten kamperen is hier overnacht in de kelder van een lokale kerk. Hier vond ook de ontmoeting plaats met de YMCA van Bodø, de KFUM. Daar hebben ze met lokale jongeren een aantal spellen gespeeld, van een typisch Noorse lunch genoten en van elkaar geleerd over de activiteiten van de YMCA in Nederland en de KFUM in Bodø/ Noorwegen. De uitleg en zangdemonstratie van het “Ten Sing” project door de Noorse jongeren maakten grote indruk. Dit was een interessant en inspirerend einde van een prachtige en avontuurlijke groepsreis hoog boven de poolcirkel!

 

 

Elkaar helpen tijdens de meerdaagse wandeltocht in Lapland – samen actief bezig zijn.


Kampvuur bij berghut Abisko (Lapland) – YMCA-gezelligheid


Ontmoeting met de jongeren van de KFUM in Bodø

Azoren 1

Samengevat was de Azoren reis met heel veel mooie natuur, veel gebadder, leuke wandelingen, goede gesprekken, cocktails en vooral altijd een goede sfeer;

al met al een topreis dus!

Tijdens onze reis hebben wij drie eilanden aangedaan:

Wij begonnen op Sao Miguel, waar wij een ananas plantage bezochten, het blauwe en groen meer bezochten, snorkelde en in natuurlijke badwater badderde. Het hele eiland was mooi met als direct buur een mooi parkje met een enorme klimboom en een vleermuizen grot. Het ultieme hoogtepunt was de canonying tocht door een prachtige groene kloof, waar vele angsten zijn overwonnen

Pico stond hierna op het programma. Hier genoten wij van de mediterane sferen, hebben wij de Pico berg uit de verte bekeken (het weer liet niet toe om deze te beklimmen), hebben we een mooie wandeling gemaakt langs de ruige kustlijn met lavagesteente en wijnvelden en hebben een uitstapje gemaakt naar het op dat moment nogal regenachtige Faial.

Last maar zeker not least gingen wij naar Terceira. Hier logeerde wij bij een locatie van de locale YMCA, zij verzorgen hier onder andere voor dagactiviteiten voor gehandicapte jongeren (geestelijk als lichamelijk). Op Terceira hebben wij tot twee keer toe aan seawatching gedaan, helaas geen walvissen gezien. Maar ook hebben wij in een echte vulkaan gestaan, wat echt super mooi was, men noemde dit niet voor niets de kathedraal. En hebben wij de locale botanische tuinen bezet om te dichten voor ons zomersinterklaas.

De terugweg waarbij wij midden in de nacht een overstap van 7 uur hadden op Lissabon werd goed doorbroken door het vieren van zomersinterklaas, waarbij iedereen in het zonnetje werd gezet.

En toen kwam aan al het goede een einde en werd bij het afscheid een enkel traanje gelaten.

 

 

Azoren 2

Vanwege het hoge aantal boekingen voor de Azoren waren er dit jaar twee reizen naar de Azoren. Wij zijn als tweede groep naar deze prachtige groene eilanden geweest. Tijdens onze reis hebben wij op 3 eilanden voet aan wal gezet en daarnaast nog 3 eilanden vanaf de boot gezien waardoor wij totaal 6 van de 9 eilanden hebben gezien. Elk eiland heeft zijn eigen uitstraling, natuur maar alle eilanden hebben vriendelijke mensen!

Wij zijn begonnen op Terceira waar we via de YMCA in een groot blauw huis hebben geslapen. De YMCA zit alleen op Terceira en wordt daar gefinancierd door de overheid. Belangrijkste taak van de YMCA daar is het zorgen voor en het organiseren van activiteiten voor jongeren en mensen met een beperking. Om dit te kunnen hebben ze een groot terrein met een moderne accommodatie voor het kunnen verlenen van de zorg en het organiseren van de activiteiten.

Na 1 nachtje zijn we doorgegaan naar Sao Miguel waar er is gebadderd in de natuurbaden van Furnas, er is gewandeld rondom de krater meren van Sete Cidades en zijn de enige theeplantages van Europa bezocht die alleen op Sao Miguel te vinden zijn. Uiteraard is het ook tijd voor actie geweest middels een mooie canyoningtocht.

Na al deze activiteiten was het tijd om naar het volgende eiland te gaan namelijk Pico. Na een boottocht van 10 uur zijn we aangekomen op dit mooie eiland dat in het teken staat van de hoogste berg (2.351 meter) van Portugal die net als het eiland Pico heet. Op onze eerste dag op het eiland hebben de langste lavagrot van Europa bezocht en door de wijnvelden van Pico gelopen. De volgende dag vroeg opgestaan om Pico te beklimmen, in de mist en bij aankomst op de koude en winderige top zijn de wolken heel even opengetrokken zodat er glimp op de omgeving kon worden geworpen. De laatste dag op dit eiland was een rustdag waarbij er is gedoken, gesnorkeld en gerelaxt.

Na 6 uurtjes varen waren we weer terug op ons eerste eiland Terceira waar we opnieuw in het blauwe huis verbleven. Op dit eiland hebben we genoten van de Unesco-stad Angra do Heroismo en het park net ten zuiden van de stad. Naast het letterlijke hoogtepunt, het beklimmen van Pico, hebben wij ook op zeeniveau hoogtepunten beleefd door het spotten van een aantal walvissen en heel veel dolfijnen die rondom de boot zwommen en sprongen. Onze laatste dag op het eiland is een rustig dagje geweest waarbij wat gewandeld is, genoten is van de terrasjes en ‘s avonds van het kampvuur met marshmallows. Een aantal deelnemers heeft zelfs buiten onder de sterrenhemel overnacht.

Na de terugreis via Lissabon, wat een uitstekende plek blijkt te zijn voor omgekeerd verstoppertje, is iedereen weer veilig thuis aangekomen en mooie reis en ervaring rijker. Op naar de zomer van 2018!

 

 

Slowakije

Met een korte vlucht naar Slowakije werd de reis gestart. Het is makkelijk reizen omdat het binnen Europa is en de aankomst in Kosice is erg overzichtelijk (er zijn twee loopbanden). Met de baggage op de rug is het makkelijk om de weg te vervolgen tot het binnenland waarbij wij voor een camping relatief dicht bij Kosice hadden gekozen in het plaatsje Medzev. Het wordt al snel duidelijk dat Slowakije ruig is en veel mogelijkheden biedt om dit te ontdekken. Wij hadden gekozen voor het openbaar vervoer en een grottentocht. De chauffeurs kunnen geen Engels, maar als je weet waar je heen moet dan kom je er vaak wel samen uit. Sowieso is de vriendelijkheid van de bevolking opmerkelijk. Het is een land wat nog steeds in de groei van het toerisme zit. En dat is ook te merken in de prijzen want het is vergeleken met Nederland goedkoop.

En om de vergelijking met de Nederland door te trekken is het ruig en stoer. Tijdens de tocht door het Slowaaks paradijs, kom je langs waterfallen met metalen trappetjes omhoog, veel verschillende bomen met kleine muizenholletjes bij het worteldak en met een beetje geluk kom je ook reuzeschommels tegen die wij hebben getrotseerd. Na deze warming-up gingen we van start in de Hoge Tatra’s. Een klein treintje bracht ons naar Smokovec en vanaf daar was het lopen geblazen. Onze backpacks waren gevuld met het hoogst nodige en de tocht met rode, blauwe en groene routes ging van start. Nadat de naald van de hoogtemeter naar rechts sloeg werd het rustiger en liepen we als een groep van 18 naar onze eerste berghut.

Hier werden we verwelkomd door een schitterende bulldog en een onzichtbare zonsopgang.

Met gevulde waterflessen maakte wij een start aan het meest uitdagende deel van de tocht. Losse stenen en echt klimmen met je rugzak. Gelukkig ging alles goed en na het vinden van onze rust op grote hoogte zijn we door gestapt naar het raften. Het varen werd gedaan op de grens van Polen, zodat we makkelijk de overstap konden maken naar Krakau. En om hierbij weer wat nieuws te beleven gingen we al liftend naar Nowy Targ en verder naar de stad met de camping waar de YMCA van Hong Kong op bezoek was bij de YMCA van Krakau. Deze levendige stad was zeker ons bezoek waard en voornamelijk als je de historie van de zoutmijnen ontdenkt. Verder was de ontmoeting met de YMCA bijzonder en gaf de barbecue de verschillen in onze culturen weer. En dan heb ik het nog niet eens over Auschwitz, Bier & Shots, bergkloven, masterchef, bergriviertjes, schoolbussen en de via ferrata gehad…